Trampolinhusets historie


2008–09: Asyl Dialog Tanken (ADT), hvor Trampolinhus-konceptet bliver skabt

Asyl Dialog Tanken blev organiseret af kunstnerne Morten Goll og Joachim Hamou samt kurator Tone Olaf Nielsen. ADT opstod som respons på det danske samfunds tiltagende xenofobi og den bølge af stramninger på udlændingeområdet, som indledtes med Anders Fogh Rasmussens overtagelse af regeringsmagten i 2001.

ADT var en tænketank baseret på dialog om asylpolitik, i hvilken asylansøgere var udnævnt til eksperter, mens kunststuderende fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og de tre arrangører var på skolebænken. Samtidig var ADT tilrettelagt, så de danske deltagere blev opfordret til at udnytte deres know-how og netværk til at blive fødselshjælpere for de løsningsforslag til en mere human og inkluderende flygtningepolitik, som de asylansøgende eksperter udviklede.

Ca. 55 personer med flygtningebaggrund, kunststuderende og andre interesserede deltog i to workshops i Asylcenter Kongelunden og Asylcenter Sandholm og udviklede sammen de to koncepter: Trampolinhuset – et flygtningemedborgerhus, og visAvis – et gademagasin om asyl- og migrationsspørgsmål.

Det lidt besynderlige navn “Trampolinhuset” blev valgt, da en af ​​ADT-workshopdeltagerne, en afvist asylansøger, der havde siddet fast i asylsystemet i årevis, fortalte workshopgruppen om et avisinterview med den daværende danske integrationsminister, Rikke Hvilshøj. Ministeren havde i interviewet udtalt, at det danske integrationsprogram skulle fungere som trædesten, der hjælper nytilkommere ind i det danske samfund. Efter at have læst interviewet havde workshopdeltageren tænkt ved sig selv: Efter 9 år i lejrsystemet har jeg brug for mere end en trædesten... Jeg har brug for en fucking trampolin!

“Denne nøgle er til” (2009)
Video produceret af Asyl Dialog Tanken (ADT), 5:42 min.

I løbet af ADT producerede deltagerne en række samarbejdsvideoer som en metode til at lære hinanden at kende og forstå strukturer af ulighed og uretfærdighed mellem flygtninge og statsborgere.

“Hvor mange penge bruger du på en uge?” (2009)
Video produceret af Asyl Dialog Tanken (ADT), 7:02 min.


2010–14: Trampolinhuset åbner i Skyttegade

Trampolinhuset åbnede for offentligheden den 27. november 2010 i Skyttegade 5 på Nørrebro i København. Her udvikledes den sociale inklusive kultur og læringsrummet, som kom til at kendetegne Trampolinhuset.

Husmødet, Kvindeklubben, Børneklubben, folkekøkken, transportrefusion for de brugere, der bor i asylcentrene, samt kreative og asylpolitiske aktiviteter blev en del af dagligdagen under parolen om betingelsesløs gensidig respekt og idéen om, at vi sammen kan dele et hus på tværs af vores forskelle. #MyHouseYourHouse-filosofien blev en antidote til lejrens dehumaniserende struktur og dens iboende voldsregime og et levende bevis på, at det er muligt at skabe god inklusion, hvis man dropper populistiske krav om assimilation.

I perioden var Morten Goll daglig leder, Tone Olaf Nielsen programkoordinator, og der var folk i skiftende ansættelser, som koordinerede frivillige fra asylcentre og samfundet. Huset var åbent tirsdag–søndag, og i løbet af det første år tiltrak huset frivillige fra mange forskellige samfundsgrupper: asylretsadvokater, psykologer, læger, sprogundervisere og andre, som stillede ekspertise til rådighed. Derudover støttede godt hundrede studerende og civilsamfundsaktører huset med frivilligt arbejde. I foråret 2014 var Trampolinhuset vokset ud af de 250 m2 i det daværende lejemål og besluttede sig for at finde større lokaler.


I 2015 blev det nye hus også hjemsted for udstillingsstedet CAMP / Center for Migrationspolitisk Kunst, stiftet af kuratorkollektivet Kuratorisk Aktion (Fred Hansen & Tone Olaf Nielsen), og for Kvindeklubbens cateringservice Sisters Cuisine, som i 2017 udgav kogebogen Sisters’ Cuisine kogebog: Opskrifter uden grænser. I denne periode øgede husets omdømme som politisk talerør envidere, med bl.a. stiftelsen af Folkebevægelsen for asylbørns fremtid, og som eksperimentarium for demokratisk kultur. Samtidig søgte bestyrelse og ledelse at udvikle huset fra et kunstprojekt til en NGO. 

I 2016 indledtes forsøget på at gøre Trampolinhuset til et alternativ til de københavnske jobcentre, idet TrygFonden og Tuborgfondet støttede det nye projekt “Next Practice” over en tre-årig periode. Mens Trampolinhuset fortsatte med at være hus for især afviste asylansøgere, udviklede vi en anti-New Public Management metode til at hjælpe flygtninge med CPR-numre i arbejde. Fra 2016–2020 (undtaget coronanedlukninger) havde huset op mod 350 ugentlige besøg af omkring 60–100 flygtninge og asylansøgere i praktik- og jobtræningsforløb, og over 100 frivillige ad gangen i mange forskellige funktioner. 

Da huset var størst, havde det 12 ansatte i samlet 8,7 årsværk. I 2018 formaliserede bestyrelsen ledelsesstrukturen ved at udnævne Morten Goll til administrerende direktør og Tone Olaf Nielsen til programdirektør. I 2020, hen mod slutningen af coronakrisen, gik Trampolinhuset konkurs som følge af manglende økonomisk støtte.

“Trampoline House – supporting asylum seekers’ way into society”

Fundraising-kampagnevideo produceret af Mob Effect i 2016, der dokumenterer Trampolinhusets mission og metoder, 3:48 min.

I 2019 blev Trampolinhuset shortlistet til den internationale pris for socialt engagerede kunstneriske praksisser, Visible Award 2019. Denne video blev lavet for at introducere huset til juryen. Video: Madeclear

“Børneklubben – et frirum fra Sjælsmark”

Udover at komme ud af udrejsecentrene, har afviste børn allermest brug for forudsigelige og trygge rammer, og for at skabe relationer til voksne, som de føler at de kan stole på. Det varr formålet med Trampolinhusets børneklub, som er mere populær end nogensinde før. Video: Viktoria Steinhart, 2019


2020–22: Trampolinhuset deltager i “documenta fifteen”

I 2021 blev Trampolinhuset inviteret til den internationale kunstudstilling “documenta fifteen” i Kassel, Tyskland som ‘lumbung partner’ af udstillingens kunstneriske leder team, det indonesiske kunstnerkollektiv ruangrupa.

Da huset næsten samtidig var ramt af konkurs, besluttede vi at bruge invitationen som en redningsbåd, der kunne give Trampolinhuset mulighed for at rekonstituere sig. En blandet arbejdsgruppe bestående af kunstnere og aktivister med baggrund i asylcentrene samt husets grundlæggere enedes om at bruge documenta-platformen som en stor megafon, der kunne sprede ordet fra de danske asylcentre til hele verden.

Trampolinhuset endte med at lave en stor installation med flere videoer, en kontekstgivende vægtekst-installation og forskellige visuelle elementer, der formidlede budskaberne fra asylansøgere i det danske asyl- og udrejsesystem. Vi havde desuden et stort program af workshops, modeshow, poetry-readings m.m. Følgende personer udgjorde Trampolinhusets documenta-arbejdsgruppe: Carlota Mir, Dady de Maximo Mwicira-Mitali, Helene Grøn, Jean Claude Mangomba, Joachim Hamou, Khalid Albaih, Morten Goll, Muhannad Al Ulaby, Sara Alberani, Shakira Kasigwa Mukamusoni, Tone Olaf Nielsen og visAvis.

Dady de Maximo Mwicira-Mitali modekollektion fra 2022: "“I en lukket verden – synlige og usynlige vægge"

Under “documenta fifteen” præsenterede Trampolinhus-medlem Dady de Maximo Mwicira-Mitali modeshowet “I en lukket verden – synlige og usynlige vægge” i Kassel, Tyskland den 15. juli 2022. Modeshowet bestod af 40 outfits inspireret af flygtninges og migranters liv og lidelse rundt om i verden.

Præsentationen af ​​samlingen blev ledsaget af digter-sanger Bill RUZIMA, der fortalte om den tavse lidelse, og danseren Yves Rwegerangabo Icyishatse, der med sin krop fortolkede flygtningenes fysiske og moralske lidelser. Begge fra Rwanda.

Videoproduktion: Fritz Eggenwirth, Michael Gartner, Sebastian Jurchen, Barbara Kiolbassa, Milan Soremski, David Von Der Steinarc koordinator i samarbejde med documenta archiv
Coordinator (København-Nairobi-Kassel): Joachim Hamou

Tak til: Kunstnere, der har bidraget til dette projekt fra Rwanda, Uganda, Kenya, Tyskland og Danmark. Tak til modellerne fra Tyskland og til de 112 flygtninge, der bor i Kenyas flygtningelejre.


2022–23: Trampolinhuset genåbner som Weekend Trampolinhuset

Lukningen af Trampolinhuset efterlod et stort tomrum hos de mange hundreder flygtninge og asylansøgere, som ugentligt besøgte huset for at få juridisk rådgivning, danskundervisning, komme i praktik- og jobtræningsforløb, møde nye venner og danne netværker.

For at udfylde tomrummet begyndte Morten Goll og Tone Olaf Nielsen i 2021 arbejdet med at genåbne Trampolinhuset i en mindre og mere bæredygtig skala. Den 28. januar 2022 kunne Foreningen Weekend Trampolinhuset åbne dørene for offentligheden. Huset lejede Apostelkirkens menighedshus på Vesterbro i København til sine aktiviteter og tilbød rådgivning, aktiviteter og fællesskab til flygtninge og asylansøgere hver fredag og søndag. I starten af 2023 fik huset en ny leder, idet Nynne Roberta Pedersen Pedersen blev ansat samtidig med, at Tone Olaf Nielsen trak sig tilbage.

Den 27. august 2023 blev Trampolinhuset inviteret til at deltage i udstillingen Non Performing af Museet for Samtidskunst og fik i den forbindelse tilbudt en villa i Sankt Hans Hospital-komplekset i Roskilde, tæt på Udrejsecenter Avnstrup og et lokalt flygtningecenter. Arbejdet med at skabe et nyt hus i egne rammer med nye aktiviteter – workshops, teaterstykker, fællesspisning – der tager udgangspunkt i sociale kunstneriske metoder, begyndte. Et samlingssted med hjerterum, der kan være med til at fremme ligeværdighed, deltagelse og fællesskab, og give brugerne tro, håb og kærlighed i det liv, som de har brændt sig på.

Weekend Trampolinhuset i Apostelkirken, København, jan. 2022–juni 2023

Trampolinhuset i Villa d’Este, Roskilde, 27. august 2023–24. oktober 2023


2024–: Trampolinhuset får en flygtningedrevet ledelse og arbejder på at blive et selvstændigt kooperativ i København

Udgangen af 2023 bød på mange forandringer for Trampolinhuset og dets brugere. Huset må desværre fraflytte villaen i Roskilde, fik for første gang i husets historie en flygtningedrevet ledelse og arbejder nu på at blive et selvstændigt kooperativ, der kan gøre det muligt for alle husets brugere at arbejde og tage aktivt del i det danske samfund.

Det lykkedes desværre ikke Trampolinhuset at forlænge udlånsordningen af villaen i Roskilde, da udstillingen Non Performing lukkede, og ved udgangen af oktober 2023 måtte Trampolinhuset fraflytte Villa d’Este i Roskilde. I november 2023 overtog bestyrelsen ledelsen af Trampolinhuset, idet Nynne Roberta Pedersen Pedersen fratrådte sin stilling som daglig leder, og medstifter og mangeårig direktør Morten Goll trak sig tilbage efter 15 år i husets tjeneste.

Bestyrelsen, der udgøres af 75% tidligere asylansøgere, som alle har oplevet det danske asylsystem på egen krop, er nu i gang med at lede efter lokaler i København og udvide huset demokratiske dagsorden med en økonomisk struktur, der gør Trampolinhuset til et kooperativ. De tjenester, som Trampolinhuset vil levere, såsom social og juridisk rådgivning, catering, sprogundervisning, konferencer og workshops om demokrati og inklusion, vil nu blive indtægtsgenererende, og alle medlemmer vil få en andel.

Mens bestyrelsen laver forberedelserne til det nye hus, vil Trampolinhuset fortsat tilbyde juridisk rådgivning ved bestyrelsesmedlem Michelle Keun-Rasmussen og social rådgivning ved bestyrelsesmedlem Nabila Saidi. Bestyrelsesmedlemmer Jean-Claude Mbombo Mangomba og Dady de Maximo vil fortsat afholde konferencer og workshops om demokrati, inklusion og Trampolinhusets aktiviteter, og bestyrelsesmedlem Joachim Hamou vil forberede kommende samarbejder med institutioner i Danmark og i udlandet.


Fotos: Ranaa Ajineh, Stefan Balzerek, Erin Cory, Paula Duvå, Anna Emy, Morten Goll, Joachim Hamou, Sofia Stærmose Hardt, Mikkel Hørlyck, Diana Izabella Ilie, Juan Mahmoud, Francisca Marchan, Kajsa Messell, Tone Olaf Nielsen, Alba Oren, Clara Schade-Poulsen, Viktoria Steinhart, Alina Strileckis, Britta Thomsen, Lars Vibild