Mortens hjørne

Mortens hjørne: Den strukturelle ulighed på det danske arbejdsmarked øges som følge af Corona krisen

Trampolinhuset introducerer ‘Mortens hjørne‘, her kommenterer vores direktør Morten Goll på aktuelle problemstillinger i flygtninge- og integrationsdebatten. I denne uge, stiller Morten skarpt på den strukturelle ulighed på arbejdsmarkedet under Coronakrisen.

af Christiane Jessen

Danmarks integrationspolitik har siden trepartsforhandlingerne i 2016 været fokuseret på at få folk i arbejde, og lade virksomhederne være motoren i integrationsprocessen. Det er desværre en motor som ikke fungerer lige nu. 

Mange mennesker mister jobbet: Fra 9. marts til 5. april har 71.247 borgere mistet deres job.13.126 borgere er kommet i arbejde. 4375 er blevet sygemeldt. 8468 borgere har mistet deres offentlige ydelser af forskellige grunde.  

Vi ved at dem der først får fyresedlen i en økonomisk krise somregel er borgere med anden etnisk baggrund, flygtninge og migrantarbejdere. Denne gruppe er i forvejen overrepræsenteret i statistikkerne over arbejdsløse, og det betyder desværre at den strukturelle ulighed på det danske arbejdsmarked øges som følge af Corona krisen. 

Fyresedlen kan have flere konsekvenser for vores medborgere med flygtningebaggrund, end for os andre. Afhængighed af offentlige ydelser betyder at de kan skyde en hvid pil efter statsborgerskabet. For andre som er her på en arbejdstilladelse, kan det betyde udvisning. Derfor burde regeringen omgående suspendere de dele af udlændingeloven. For folk med PTSD og andre traumer i bagagen kan fyresedlen ødelægge en balance som det har taget år at opnå. Derfor har vi, når samfundet åbner op igen, brug for en forstærket indsats overfor udsatte flygtninge som står uden for arbejdsmarkedet.  

Her kan et godt socialt netværk som det vi tilbyder i Trampolinhuset være en life-saver. Civilsamfundet bør påtage sig et ansvar, for solidaritet fungerer nu engang bedst borger-til-borger. Det bedste vi kan gøre nu og fremover, at sikre at alle mennesker i det her land føler sig inkluderet af den store solidaritet som samfundet har vist vores ældre og udsatte borgere.


Læs mere