Boykotter i Sjælsmark

De afviste børnefamilier har fået nok: Boykotter Sjælsmarks kantine

Børn og forældre har siden den 25. oktober boykottet kantinemaden i udrejsecenter Sjælsmark. De vil have centeret lukket.

Af Kajsa Böttcher Messell

De afviste asylansøgerfamilier, som er indkvarteret i udrejsecenter Sjælsmark, har fået nok af centerets kantinemad. Maden er ensformig og næringsfattig, og børnene er bange for de uniformerede fængselsbetjente, som holder opsyn i kantinen. Men beboerne har ikke andre muligheder.

”Vi må ikke lave vores egen mad. Selv dem, der har små spædbørn, bliver frataget deres kogeplader,” fortæller Eden, 32. Hun er mor til Noel på 7. Sammen med en række andre familier har de siden den 25. oktober boykottet Sjælsmarks kantinemaden.

 

En fastlåst position

Det er ikke tilfældigt, at forholdene i Sjælsmark er ringe. Tværtimod er centeret indrettet som en ’motivationsfremmende foranstaltning’ for at få afviste asylansøgere til at forlade Danmark. Men mange af beboerne har slet ikke den mulighed. For Eden er problemet, at hun ikke kan fremskaffe de nødvendige rejsedokumenter.

”Jeg har ikke noget pas, ikke engang et id-kort der kan vise min nationalitet. Mine forældre er fra Eritrea, men jeg er født i Etiopien. Da mine forældre og mine søstre blev deporteret fra Etiopien, var jeg kun 13 år, så jeg fik ikke noget id eller pas.” 

Hverken Eritrea eller Etiopien anerkender Eden som statsborger. Danmark har forsøgt at udsende hende til begge lande, men uden held. Politiet kalder det en ’fastlåst position,’ når en afvist asylansøger ikke kan udvises. Ifølge et notat fra Udlændinge- og Integrationsministeriet var 70 af de 93 børn i Sjælsmark pr. 8/9 2018 i en fastlåst position, og bor derfor i udrejsecenteret på ubestemt tid.

 

Systemets skyld

Alligevel har politikere anklaget forældrene i Sjælsmark for at tage børnene som gidsler for at få ophold i stedet for at udrejse. Men den logik holder ikke, mener Eden.

”Hvor skal vi tage hen? Hvis vores regering ikke vil tage imod os, er det deres skyld, ikke vores. Hvis vi rejser til et andet EU-land, bliver vi sendt tilbage på grund af Dublin-aftalen. Er det vores skyld, eller systemets? Men de giver familierne skylden,” siger hun, og nærmest griner opgivende.

Eden kom til Danmark for 7 år siden, da hendes søn var 4 måneder gammel. Mange af de andre familier i Sjælsmark har også levet som afviste asylansøgere det meste af børnenes liv. Men forholdene er værre end nogensinde før, siden myndighederne i 2016 begyndte at indkvartere børnefamilier i udrejsecenteret. Derfor protesterer de nu.

 

”I danskerne må hæve jeres stemmer”

Ifølge en ny rapport fra forskningskollektivet Freedom of Movements har de motivationsfremmende foranstaltninger ikke fået flere til at udrejse. I stedet har de skabt ”en kollektiv kriminalisering af hundredevis af mennesker, herunder børn – selv om størstedelen af disse mennesker aldrig har været mistænkt eller dømt for nogen form for forbrydelse.”

Den konklusion er Eden enig i.

”Vores børn er i fængsel,” siger hun. ”Vi må kæmpe for dem, for regeringen og politikerne er ligeglade. Vi må kæmpe for dem, og I danskere må hæve jeres stemmer – de må lukke Sjælsmark.”


Støt Trampolinhuset

Trampolinhusets mange aktiviteter er mulige takket være donationer fra knap 300 privatpersoner, som giver mellem 50 og 500 kr. hver måned. Hvis du, din kæreste eller din mor også har mulighed for at støtte vores arbejde med en fast donation, vil det gøre en stor forskel for vores arbejde.


Læs mere