Rådgivning er essentiel for retssikkerheden

Rådgivning er essentiel for retssikkerheden

Professionel juridisk rådgivning gør flygtninge bedre i stand til at navigere og tage del i det danske retssamfund. Nogle står med et asylafslag i hånden, mens andre ikke kender deres ret til barsel. Uanset hvilken situation man står i, tilbyder Asrin Mesbah hver dag gratis rådgivning i Trampolinhusets trygge rammer.

Af Mona Torbensen

På en travl dag banker det på døren ind til rådgivningen op imod 20 gange. Her sidder cand.jur. Asrin Mesbah og svarer på spørgsmål om alt inden for familieret, socialret og udlændingeret. Det kan være konkrete spørgsmål om asylprocessen og familiesammenføring, men det handler også ofte om rettigheder på jobbet, barselsorlov og skilsmisse: ”Vi havde en dame, som troede hun kun havde ret til 12 ugers barsel. Hun var offentligt ansat og havde faktisk ret til et års barsel med løn,” fortæller Asrin og konkluderer: "Der er en stor gruppe mennesker i samfundet, der slet ikke kender deres rettigheder, og derfor ikke kan gøre brug af dem."

Cand.jur. Asrin Mesbahs rådgivning gør det nemmere for flygtninge at blive en ordentlig del af retssamfundet. Foto: Sofia Stærmose Hardt.

Cand.jur. Asrin Mesbahs rådgivning gør det nemmere for flygtninge at blive en ordentlig del af retssamfundet. Foto: Sofia Stærmose Hardt.

Rådgivning i trygge rammer

Asrin taler både dansk, engelsk, farsi og kurdisk, og i de fleste rådgivningssituationer kan hun derfor kommunikere direkte med dem, der kommer på hendes kontor: ”Folk åbner op på en anden måde, når der er en rådgiver, der kan tale samme sprog som dem, og der ikke sidder en tredjepart og tolker,” siger Asrin.

Rådgivningen foregår i Trampolinhuset, som mange af brugerne ser som deres ’andet hjem’. Dét danner en tryg ramme: ”De ved, at jeg er en del af huset og ikke er afhængig af myndighederne,” forklarer Asrin. Når asylprocessen ofte kræver lange og indgående samtaler med myndighederne, kan det være særligt værdifuldt for asylansøgere at tale med en uafhængig organisation.

At tale jurasprog

Sprog er ikke kun en udfordring, når man er flygtning og ny i Danmark. Juridiske formuleringer kan være næsten umulige at gennemskue – selv for en jurist: ”Tit er det meget kringlet formuleret – der var en dame, der havde fået et brev fra domstolen, hvor selv jeg måtte sparre med en advokat, for at finde ud af hvad de mente,” erkender Asrin. 

Netop sparring med andre dygtige advokater er med til at kvalitetssikre Trampolinhusets rådgivning. Asrin fortæller: ”Vi har udlændingeretsadvokater som kommer en gang om ugen, så dem kan jeg sparre med, hvis der er nogle særlige vanskelige sager. Det er et meget omfattende område, og lovgivningen ændrer sig hele tiden.”


Støt flygtninges retssikkerhed

Integrationen kommer ikke af selv – og slet ikke, hvis man ikke ved, hvordan retssamfundet fungerer. Vores rådgivningstilbud er afhængigt af økonomisk støtte fra privatpersoner. Hvis du, din kæreste eller din mor også har mulighed for at støtte vores arbejde med en fast donation, vil det gøre en stor forskel for vores arbejde.


Læs mere