Praktikforløb bygger bro til arbejdsmarkedet

Praktikforløb bygger bro til arbejdsmarkedet

I Trampolinhuset er jobtræning ikke bare jobtræning. Her er rum for socialt samvær og plads til personlige skånebehov. Det har stor værdi for anden aktøren Servisio, som siden april 2019 har visiteret borgere til Trampolinhusets jobtræningsforløb.

Af Mona Torbensen

De seneste måneder har Trampolinhuset dannet rammen for en række borgere, som er i jobtræning via anden aktøren Servisio. En af dem er Najat, der lige skulle lære sin nye praktikplads at kende, men som er faldet virkelig godt til: ”De første to dage er altid lidt svære, fordi man ikke kender personalet, men så bagefter er det gået godt!” siger Najat og griner lidt. Hun er lige kommet ud af køkkenet, hvor hun på kort tid har fremtryllet en 6 lag høj lagkage – til stor begejstring for Trampolinhusets øvrige personale. Najat har altid elsket at skabe festlige kager, og når muligheden byder sig, spreder hun gerne kageglæden omkring sig. 

Najat kom til Danmark for 26 år siden, efter at være flygtet fra Palæstina. Hun er mor til tre drenge og to piger. Og de seneste par måneder har hun hver tirsdag og torsdag gjort rent i Trampolinhuset sammen med to andre praktikanter: ”Vi sidder lidt og drikker kaffe, så går vi i køkkenet og går i gang med at gøre rent, sætter opvaskemaskinen i gang og tørrer borde af rundt omkring i huset,” fortæller hun.

Najat, som altid har elsket at bage, har bagt en lagkage i forbindelse med sin praktik i Trampolinhuset. Foto: Sofia Stærmose Hardt.

Najat, som altid har elsket at bage, har bagt en lagkage i forbindelse med sin praktik i Trampolinhuset. Foto: Sofia Stærmose Hardt.

En anderledes praktikplads

Servisio er en såkaldt anden aktør, der samarbejder med kommuner om at hjælpe ledige borgere ind på arbejdsmarkedet. For Servisio er Trampolinhuset en værdifuld partner, fordi der er tid og plads til borgere, som ellers har vanskeligt ved at finde en god praktikplads. Det kan nemlig være svært at tage hensyn til særlige skånebehov eller sproglige udfordringer på ordinære arbejdspladser. Det fortæller Serena Hebsgaard, der er projektkoordinator i Servisio:

”Trampolinhuset har en enorm indsigt i, hvordan man nærmer sig arbejdsmarkedet, og hvordan man støtter folk i det – og det er ikke en selvfølge, at en praktikplads har det.”

Serena fortæller, at borgerne blandt andet har stor gavn af samtaler med en mentor: ”Alle de borgere, vi har hos Trampolinhuset, har tilknyttet en mentor derfra, og det har været en utrolig god støtte til folk, som ellers har haft svært ved at finde en tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger hun.


Tid og plads til skånebehov

Najat har været i praktik flere steder før, og for hende betyder det meget, at der er tid og plads til at tage hensyn til individuelle behov: ”Jeg har ondt i ryggen og i mine skuldre, og andre praktiksteder som fx i Kvickly skal man stille mange varer på plads og bære tunge ting - det kan jeg ikke.” Til spørgsmålet om hun kan lide sit nye praktikjob, smiler hun stort og siger: ”Ja! Det er bedre end andre steder! Det er ikke så hårdt her. Man arbejder stille og roligt, og hvis man ikke har det godt, så tager man en lille pause og så kan man gå i gang igen.”

Najat kommer også hver fredag for at deltage i danskundervisning i Trampolinhuset. Her møder hun mange nye personer fra mange forskellige lande: ”Alle mennesker her er søde! Man kan godt være med dem,” griner hun.

I Servisio genkender Serena billedet:

”Alle dem, der har været i Trampolinhuset, har været utroligt glade for det, og det er virkelig bemærkelsesværdigt og godt gået, da det har været en gruppe borgere, som oprindeligt ikke var trygge ved det, fordi mange aldrig har været ude på arbejdsmarkedet før,” siger hun.


Støt flygtninges vej i job

I Trampolinhuset har vi udviklet en metode, som gør det nemmere for flygtninge at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Flere kommuner er allerede begyndt at benytte sig af metoden, men for at nå bredt ud til endnu flere, har vi brug for hjælp i form af donationer fra privatpersoner. Hvis du, din kæreste eller din mor også har mulighed for at støtte vores arbejde med en fast donation, vil det gøre en stor forskel for vores arbejde.


Læs mere