Kulturguide: Vil du være klogere på racisme og antiracisme?

Kulturguide: Vil du være klogere på racisme og antiracisme?

Hvad er racisme? Hvordan ser den ud, og hvad gør vi ved den? Hvis du også har lyst til at blive klogere, så kig med i Trampolinhusets kulturguide til dig, der vil være med til at modarbejde racismen. Et rigtigt godt sted at starte, når man vil modarbejde racisme, er nemlig i kulturen. Her finder du mange vidnesbyrd, der kan gøre dig klogere på racismens væsen.  

af Blanca Josefine Pérez Schjødt og Christiane Jessen

Når vi skal lære racismen at kende, er det vigtigt at lytte til de mennesker, der ved allermest om den: Nemlig dem, der oplever den på egen krop. Det er også vigtigt at forstå, at racisme ikke kun findes, fordi der findes racister. Den lever som en integreret del af vores kultur og vores systemer. Derfor bor den inden i os alle sammen, og vi kan alle aktivt arbejde for at handle antiracistisk. I Trampolinhusets guide finder du anbefalinger til lyd, film, bøger organisationer, du kan støtte.  

Du behøver ikke nødvendigvis sluge det hele på én gang, men giv dig tid til at tage det ind, og husk at kampen imod racisme ikke er et sprint, men et maraton. Det vigtige er, at vi bliver ved at lytte, læse, lære og handle længe endnu.  

Ting, du kan se 

I am not your negro 

Beskrivelse fra Filmstriben.dk:  

Forfatteren og samfundskritikeren James Baldwin kendte både Malcolm X, Medgar Evers og Martin Luther King, Jr. Denne dokumentarfilm er baseret på Baldwins ikke-færdiggjorte manuskript til bogen "Remember This House" og tager begrebet racisme under kløgtig behandling. 

Filmen kan findet på Filmstriben: https://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000004776/i-am-not-your-negro. Den ligger under kategorien ”USA – et land i krise”: https://fjernleje.filmstriben.dk/list?type=local&key=a0a761de3871599cf487ce2b5b55c5e9. Kategorien er værd at gå på opdagelse i. Film som ”Fruitvale Station” og ”12 year’s a slave” findes for eksempel også her.  

  I have a dream – historien om Martin Luther King 

Beskrivelse fra DR TV: 

Canadisk dokumentar fra 2018. (I Am MLK Jr.) Den amerikanske baptistpræst, Martin Luther King (1929-68) var fra 1956 en frontfigur i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Et engagement der sluttede brat, da han i 1968 blev myrdet af en hvid racist. Arkivfilm og interview med gamle medkæmpere og nutidige aktivister tegner billedet af Martin Luther King og hans store betydning for kampen for de sorte amerikaneres rettigheder dengang og nu. 

Filmen kan findes på dr.dk/tv via dette link: https://www.dr.dk/drtv/program/i-have-a-dream-_-historien-om-martin-luther-king_64726 

 I politiets vold – mørk og mistænkt

Beskrivelse fra DR TV:  

Dansk dokumentar fra 2018 Diskriminerer det danske politi danskere, der er mørke i huden? Politiets forskelsbehandling er noget, som de fleste tænker kun sker i lande som f. eks. USA. Men sker det også i Danmark? DR2 Dokumentar undersøger om danskere med anden etnisk baggrund oftere bliver uretmæssigt sigtet eller anholdt af politiet, uden at de har gjort noget. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der måske ikke er helt som meget lighed for loven, som vi tror. 

Miniserien kan findes på DR TV: https://www.dr.dk/drtv/episode/i-politiets-vold_-moerk-og-mistaenkt_192717                   

Børnene på Sjælsmark  

Selvom Børnefamilierne flytter fra udrejsecenter Sjælsmark til udrejsecenter Avnstrup, er denne dokumentar stadig relevant for at få et indblik i, hvad det er for en behandling, afviste asylbørn får i Danmark. 

https://www.dr.dk/drtv/program/boernene-paa-sjaelsmark_168918 

I am Queen Mary 

Kunstværk af La Vaughn Belle (VI) og Jeannette Ehlers (DK), placeret på Toldbodgade 40 i København. Værket “I am Queen Mary” finder sin inspiration i kvinden Mary Thomas, som var en ledende figur i oprøret mod Danmarks slavegørelse af indbyggere i det tidligere Dansk Vestindien.  (kilde: https://www.iamqueenmary.com/history

For mere information om inspirationen, placeringen, tilblivelsen og kunsterne bag “I am Queen Mary”, følg link: https://www.iamqueenmary.com/ 

Ting, du kan lytte til  

”A Seat At The Table”  

Beskrivelse fra Spotify:  

A Seat At The Table er en dansk podcast, hvor Naima, Stephanie og Ingrid uden filter lufter deres tanker, refleksioner og følelser om stort set alt mellem himmel og jord, der handler om at være en ung kvinde med afrikanske rødder i dagens Danmark. Uhørte sandheder kommer på bordet, fordomme bliver gjort til skamme. De stiller skarpt på hinanden og udfordrer hinanden på deres holdninger til mænd, hår, politiske overbevisninger og meget andet. Alt sammen tilsat lidt dansk sarkasme og afrikansk temperament. 

Podcasten kan findes dér, hvor du hører podcast. Det nyeste afsnit fra 17. maj 2020, ”YOU HAVE TO WORK TWICE AS HARD TO GET HALF AS MUCH”, handler for eksempel om, hvordan det føles at skulle arbejde hårdere end andre som ikke-hvid i Danmark, for at opnå det samme som hvide danskere.   

”Brun Kartoffel” 

Beskrivelse fra DR Radio:  

Hvornår har du sidst snakket med nogen om hudfarve, uden at det stak helt af? Hvad må man overhovedet kalde en brun person - og er det et ægte problem? Andrew Moyo undersøger sagen, og sammen med sine venner kaster de sig ud i en ærlig og underholdende snak om alle de skøre, vilde og overraskende ting, man oplever som brun kartoffel. 

Brun Kartoffel indeholder seks afsnit med snak om forskellige emner, der er relevante for oplevelsen af at være POC (person of color) og dansker. Den kan findes i DR’s radio-app eller via det her link: https://www.dr.dk/radio/p3/brun-kartoffel 

  

”Poptillægget SPECIAL: Højtlæsning af Lucia Odooms essay om den filmede vold på sorte mænd” 

Lucia Odoom skrev d. 4. juni 2020 essayet ”Det tænker jeg om kameraets blik på sorte mænd, der ikke kan trække vejret i virkeligheden og fiktionerne” i Politiken i kølvandet på politimordet på George Floyd og efterfølgende demonstrationer. Det er blevet udgivet i et format, hvor Lucia Odoom læser essayet høj. Højtlæsningen kan findes her:

 https://politiken.dk/podcast/politikens_poptillaeg/art7814578/H%C3%B8jtl%C3%A6sning-af-Lucia-Odooms-essay-om-den-filmede-vold-p%C3%A5-sorte-m%C3%A6nd  

Politikens Poptillæg har desuden skiftet navn henover sommeren til Politikens Protesttillæg. Her taler de om protester og racisme ud fra et kulturelt - og samfundsmæssigt perspektiv. Der er masser af timers lærerig lytning til din sommer:

https://politiken.dk/podcast/politikens_poptillaeg/art7826238/Alt-hvad-du-beh%C3%B8ver-at-vide-om-antiracisme-vrede-og-larmen-fra-h%C3%A5bet-om-forandring

Ting, du kan læse 

Fortællinger fra POC (@fortaellingerfrapoc) på Instagram: https://www.instagram.com/fortaellingerfrapoc/ 

Fortællinger fra POC (people of color) på Instagram fortæller personlige historier om racisme fra Danmark.  

Forsker: USA er årtier foran Danmark i kampen mod racisme 

Artikel fra Altinget.dk, d. 9. juni 2020, som sammenligner samtalen om racisme i USA og Danmark og viser, på hvilke måder, vi i Danmark er bagud. 

https://www.altinget.dk/artikel/forsker-usa-er-aartier-foran-danmark-i-kampen-mod-racisme 

Why I’m no Longer Talking to White People about Race

Denne bog af Reni Eddo-Lodge er et godt sted at starte, hvis man gerne vil forstå, hvordan det er at tage kampen op imod racisme som racegjort. Bogen undersøger blandt andet, hvor sortes perspektiv er slettet fra dele af historien, og beskriver forbindelsen mellem klasse, race. Selvom bogen er skrevet fra et britisk perspektiv, er den internationalt relevant. Bogen startede som et blogindlæg, og voksede sig siden større.  

Dun kan læse uddrag (på engelsk) i denne artikel fra The Guardian: 

https://www.theguardian.com/world/2017/may/30/why-im-no-longer-talking-to-white-people-about-race 

 

Organisationer, du kan orientere dig hos, engagere dig i og støtte 

Mino Danmark 

Fra Mino Danmarks hjemmeside:  

Mino Danmark er en interesseorganisation, der arbejder for at styrke minoritetsetniske danskeres muligheder, stemmer og samfundsdeltagelse. Det gør vi ved at skabe nye fællesskaber, bidrage til den demokratiske samtale og ved at søge indflydelse og engagement, der styrker etniske minoriteters position i samfundet.  

Minoritetsetniske danskere er i dag underrepræsenterede i magt- og ansvarspositioner i det danske samfund.Uden repræsentation bliver deres indsigt sjældent inddraget, før beslutninger bliver taget, og deres stemmer bliver sjældent hørt i folketinget, på arbejdspladsen og i medierne. Det skaber ulighed og modarbejder medborgerskabet.  

Mino Danmarks mission er at udligne den misrepræsentation og ulighed for at skabe et samfund med engagerede og ligestillede minoritetsborgere.   

Det gør vi ved: 

At skabe og styrke nye inkluderende og progressive fællesskaber og platforme, hvorfra minoritetsetniske borgere kan komme til orde  

At indsamle og kvalificere viden om etniske minoriteter i Danmark, så beslutninger og debatter kan tages på et oplyst og vidensbaseret grundlag. 

Find mere info om organisationen og muligheder for at engagere dig og støtte via...  

 

Together We Push (TWP) 

 TWP er en non-profit NGO, som organiserer praktisk hjælp og økonomisk støtte i form af indkøb af mad og andre fornødenheder til mennesker, der bor på udrejsecenter Sjælsmark. (kilde: https://www.facebook.com/pg/togetherWEPUSH/about/?ref=page_internal)   

Find mere info om organisationen og muligheder for at engagere dig og støtte via... 

 

Black Lives Matter (BLM) 

BLM Denmark er en platform, der aktivt adresserer og protesterer imod strukturel racisme imod minoriserede POC (people of color). Fokus er primært på den antiracstiske kamp i Danmark og Nordeuropa, men platformen bruges også til information omkring relevante internationale nyheder og bevægelser. (kilde: https://www.facebook.com/pg/BlackLivesMatterDenmark/about/?ref=page_internal)  

Find mere info om organisationen og muligheder for at engagere dig og støtte via...  

 

Trampolinhuset 

I Trampolinhuset arbejder vi altid på at forbedre den måde, vi arbejder på. Vi ved, at kampen mod racismen starter hos os selv. Vi gør hvad vi kan, for at skabe et rum, hvor alle har mulighed for at deltage aktivt og blive hørt. Folk der undertrykkes af den strukturelle racisme i for eksempel det danske asylsystem, har i Trampolinhuset en mulighed for at være med til at skabe dét rum, de har behov for, samtidig med at de har mulighed for at få juridisk og psykologisk rådgivning.  

Læs mere om Trampolinhuset, følg vores arbejde og støt vores sag her: