Tanker om bordtennis

Bordtennis, filosofi og buddhisme

Bordtennis er mere end blot en populær sport. Ved at spille bordtennis kan du også øve dig i at leve i overensstemmelse med buddhistiske og filosofiske værdier.

Af David Jason Lou

Bordtennis er en af verdens populæreste sportsgrene. Det er ikke kun rigtig sjovt, men forbedrer også ens fysiske og mentale helbred betydeligt. De fleste personer kan godt finde ud af at spille det, men forbliver på et lavt niveau i deres spil i meget lang tid. De klager over, at bordtennis er en svær sport at forbedre sig i, så jeg vil fortælle jer det grundlæggende om, hvordan man bliver bedre.

David Jason Lou (højre) har spillet og undervist i mange år, og kender både til spillets praktiske aspekter og til dets filosofiske og buddhistiske aspekter. Foto: Anna Emy.

David Jason Lou (højre) har spillet og undervist i mange år, og kender både til spillets praktiske aspekter og til dets filosofiske og buddhistiske aspekter. Foto: Anna Emy.

1.    Få den viden, du har brug for, ved at se en kamp, især en med en topspiller. Denne viden er meget vigtig. Nogle personer spiller spillet i mange år uden nogensinde at forbedre deres niveau. En af de essentielle årsager til dette er, at de ikke opnår den nødvendige viden og perspektiv for spillet, som er nødvendig for at lykkes.

Tricket er at spørge sig selv efter hver kamp: Hvorfor vandt eller tabte jeg? Hvad er min modstanders fordele, på hvilke områder har jeg brug for at forbedre mig, og hvordan kan jeg gøre det?

Ved at besvare disse tre spørgsmål, ser du dybt ind i dine bordtennisevner og udvider din viden. Det kan komme fra en eksperts råd, eller endda fra noget så simpelt som at researche eller se videoer af andre professionelle.

2.    Øv din viden. Når du først har fået de nødvendige kompetencer, er næste skridt at indøve dem som en del af din træning eller kamp. Du lærer ved at gøre dig maksimalt umage til din træning, og hvis du gør det konstant, vil du endelig opnå de nødvendige kompetencer. Når du forbedrer dit niveau og vinder over din modstander, vil du virkelig nyde det. Husk at træning altid må gå hånd i hånd med viden.

 

Bordtennis og filosofi

Er du tosset? Det er da to helt forskellige ting! Ja, det ser måske sådan ud på overfladen, men hvis du går i dybden med det, finder du ud af at der er mange fantastiske filosofiske aspekter ved bordtennis.

Men lad mig fortælle dig noget: Du har altid brug for stærke modstandere. Ingen kan lide at tabe en kamp, så det er naturligt, at ingen kan lide stærke modstandere. Men jeg taler af mange års erfaring – dette er den vigtigste vej mod at forbedre dit niveau!

Hvis du altid taber til en stærk modstander, så betyder det at han er stærkere end dig. Så skal du tage det roligt, og analysere årsagerne hertil ved at stille dig selv disse spørgsmål: Hvorfor taber jeg altid til ham? Hvad giver ham hans fordel? Hvad er den bedste måde at besejre hans fordel? Og hvordan kan jeg selv også få samme fordel?

For at finde de rigtige svar til disse spørgsmål, må du træne hjernen med henblik på at forbedre dine evner. Når du først får disse evner, bliver du måske stærkere end din modstander, og så er det tid til at besejre ham! Når du har besejret den modstander, som du tabte til før, så betyder det at du allerede har opnået stor fremgang.

Denne proces er utrolig, den er spændende og dejlig, og den betyder at du har brug for at finde en ny modstander som er bedre end dig, for at du kan gøre endnu flere fremskridt. Det er som at bestige et bjerg; den smukkeste udsigt er altid tæt på toppen, men der er så mange udfordringer at overkomme for at nå derop!

Du skal altid sætte pris på dine modstandere og respektere dem der har besejret dig. Det er sådan, du bedst kan opdage dine egne svagheder og forbedre dem. Det er som at polere end ru diamant. Et hårdt liv gør en mand stærkere, det er meget af filosofien bag bordtennis.

 

Bordtennis og buddhisme

Nu går vi endnu dybere. Jeg taler om endnu et stort filosofisk aspekt ved bordtennis: Buddhismen. Buddhismen taler altid om at leve i øjeblikket, at nyde lykken i nuet, og disse idéer bekræftes af bordtennis.

Alle point i et bordtennisspil afgøres i ca. 1/10 af et sekund. Når battet slår til bolden, når den næsten op til grænsen af den hastighed, som mennesker kan opfatte. Hvordan kan man reagere på så kort tid? Hemmeligheden er fokus!

Du er nødt til at tømme dit sind. Uanset hvad der skete før, og hvad der vil ske senere, så er den eneste måde at vinde pointet på at fokusere på dette øjeblik. Du har brug for 100% fokus, ellers vil du tabe pointet. Når først bolden er tabt, bliver den til historie, og du kan aldrig ændre den, så den eneste måde at vinde kampen på er ved blot at fokusere på øjeblikket og din maksimale evne til at vinde dette ene point.

Det lyder simpelt, men det er meget svært for de fleste. De ærgrer sig altid over at have tabt det sidste point, og bekymrer sig for det næste, og så glemmer de at fokusere på det nuværende point. Det kan være grunden til hvis de taber hele kampen. Det er det samme i livet, hvis man ikke fokuserer på det øjeblik, man lever, så går hele ens liv også tabt!

Bordtennis har altid været en af de populæreste aktiviteter i Trampolinhuset.jpg

Og vi kan lære endnu mere: Hvorfra kommer glæden ved kampen? Den kommer fra de positive handlinger du laver i øjeblikket, der er altid positive og negative handlinger i et givet øjeblik af en bordtenniskamp. Du bør altid stræbe efter at træffe positive beslutninger om, at vinde pointet, og uanset om du taber eller vinder bolden, så har du i det mindste gjort dit bedste i det øjeblik. Det skaber så meget underholdning, og det vil gøre dig meget glad!

Jeg har spillet bordtennis i mange, mange år, og lært så meget af det. Dette er endda kun en smule af mine erfaringer som jeg deler med dig, og jeg håber du får noget ud af det.

Det allersidste, jeg gerne vil fortælle dig er, at du altid kan finde nogen, der er bedre end dig til bordtennis. Uanset om du vinder eller taber, så vil du nyde det mere jo mere du spiller!


Støt Trampolinhuset

Trampolinhusets mange aktiviteter er mulige takket være donationer fra knap 300 privatpersoner, som giver mellem 50 og 500 kr. hver måned. Hvis du, din kæreste eller din mor også har mulighed for at støtte vores arbejde med en fast donation, vil det gøre en stor forskel for vores arbejde.


Læs mere