Ny Kvindeklasse

Ny Kvindeklasse

I den nye Kvindeklasse opnår kvinder større handlekraft gennem erfaringsdeling og diskussioner om feminisme og menneskerettigheder.

Af Eden Girma

Siden sommeren 2018 har Kvindeklassen fundet sted i Trampolinhuset hver fredag kl. 16-18. I Kvindeklassen deler asylansøgere, flygtninge og danskere deres forskellige historier. De forskellige erfaringer er nyttige. Workshoppen taler om, hvordan man opdrager børn i asyl- og integrationssystemet, og det er et frirum, hvor man kan dele sine følelser.

 

“Jeg lærer meget af at lytte til andre kvinder”

En af kvinderne, som deltager i klassen, er Hannah. Hun er 22 år gammel og asylansøger fra Palæstina. Hun har været med i Kvindeklubben de sidste par år, og har også været med i Kvindeklassen fra begyndelsen.

Hun fortæller, at hun får meget ud af klassen:

”Jeg har ikke nogen viden om feminisme. Jeg lærer også om at opdrage børn. Jeg lærer meget af at lytte til andre kvinder. Jeg er meget ung, så klassen giver mig meget erfaring for mit liv i fremtiden. Hvis jeg får børn i fremtiden, er det også vigtigt at lære dem om kvinders rettigheder. Vi deler vores gode og dårlige erfaringer. Så det er en rigtig god idé at have Kvindeklassen.”

 

Færre aktiviteter om lørdagene

Men siden Kvindeklassen startede, kan kvinder I Trampolinhuset kun mødes I Kvindeklubben én gang om måneden, fordi Kvindeklubben de andre uger er blevet til Kvindeklasse.

For dem, der kommer fra asylcentre, er det lidt kedeligt uden Kvindeklub hver lørdag, fordi mange kvinder ikke har nogen steder at tage hen og møde folk og venner og snakke om deres hverdagsliv. Fra mandag til fredag har alle travlt. I asylcenteret bliver de fleste kvinder på deres værelser om lørdagen uden meget kontakt med andre.

 

Bemyndigelse gennem deling

Camilla, som var praktikant I Kvindeklubben i 5 måneder i efteråret 2018, forklarer forskellen på Kvindeklubben og den nye Kvindeklasse:

Kvindeklassen er en ny, læringsorierenteret aktivitet for kvinder i Trampolinhuset. Foto: Tone Olaf Nielsen.

Kvindeklassen er en ny, læringsorierenteret aktivitet for kvinder i Trampolinhuset. Foto: Tone Olaf Nielsen.

”Kvindeklubben er mere social, hvor folk finder sammen og slapper af, snakker og laver mad sammen og spiser. Kvindeklassen fokuserer på undervisning i vigtige ting som for eksempel menneskerettigheder, kvinderettigheder, feminisme, og børneopdragelse i asylcentrene. Det handler også om at dele vores erfaringer for at lære af hinanden. Vi prøver at sikre kvinderne større handlekraft ved at give gode råd om, hvordan de kan kende til deres rettigheder og løse deres problemer.”

 

Grunden til at Kvindeklassen startede i Trampolinhuset er, at der ikke er nogen form for uddannelse i asylsystemet, så kvinderne føler at det er meget vigtigt med mere undervisning. Klassens primære mål er at hjælpe kvinderne med at kende til deres rettigheder.

Camilla forklarer, at hun også lærer af Kvindeklassen:

”Jeg har lært meget om de forskellige kvinders liv i de lande, de kommer fra, og i asylsystemet. Det er en meget svær situation. Det har knust mit hjerte, for jeg har aldrig set de samme udfordringer som dem. Jeg kan forestille mig hvor hårdt det er, fordi jeg også er mor, men jeg har et normalt liv. Så jeg lærer så mange ting fra klassen. Det er meget vigtigt at vide, hvor hårdt liv de har levet med deres børn i asylcentrene”

 

Kvindeklassen finder sted tre fredage om måneden kl. 16-18 for 15-20 kvinder. Du kan se alle vores aktiviteter i kalenderen.


Støt Trampolinhuset

Trampolinhusets mange aktiviteter er mulige takket være donationer fra knap 300 privatpersoner, som giver mellem 50 og 500 kr. hver måned. Hvis du, din kæreste eller din mor også har mulighed for at støtte vores arbejde med en fast donation, vil det gøre en stor forskel for vores arbejde.


Læs mere