Trampolinhuset skal på documenta for at sætte fokus på ulighed og uretfærdighed

Trampolinhuset skal på documenta for at sætte fokus på ulighed og uretfærdighed 

Trampolinhuset skal være en del af den kommende documenta-udstilling ‘documenta fifteen’. En af de mest toneangivende, internationale samtidskunstudstillinger.
Den kunsteneriske gruppe Ruangrupa har inviteret Trampolinhuset til at indgå i en såkaldt international lumbung i documenta fifteen-regi, fordi huset er grundlagt på værdier om at bekæmpe ulighed og uretfærdighed.  

af Christiane Jessen

Nogle gange, så er det sådan en morgen, hvor alting går op i en højere enhed, solstrålen rammer ansigtet på den helt rigtige måde og fremtiden føles fuld af muligheder. Alt ens hårde arbejde betaler sig. Det er lidt sådan vi har det i dag, for vi har en stor nyhed at fortælle jer.  

Trampolinhuset skal nemlig være en del af den kommende documenta-udstilling ‘documenta fifteen’.

documenta er en af de mest toneangivende, internationale samtidskunstudstillinger, som finder sted hvert femte år i Kassel i Tyskland. Denne gang åbner den i juni 2022 og har det indonesiske kunstnerkollektiv ruangrupa i den kunstneriske lederstol.  

Udgangspunktet for ruangrupadocumenta fifteen er begrebet ‘lumbung’, den indonesiske betegnelse for kollektivt styrede ris-lader, hvor årets høst opbevares til landsbysamfundets fælles bedste. Udstillingen vil anvende lumbungs kerneværdier; kollektivitet, generøsitet, solidaritet, tillid, uafhængighed, bæredygtighed, gennemsigtighed og forbundethed, til at udvikle og praktisere nye kunstneriske og økonomiske modeller.  

“I en tid, hvor så mange er mærket af de nuværende systemers ulighed og uretfærdighed, kan lumbung fungere som en indsats (sammen med så mange andre) for at vise, at tingene kan gøres anderledes,” siger ruangrupa.  

Trampolinhuset på documenta fifteen 

Ruangrupa har inviteret Trampolinhuset til at indgå i en international lumbung i documenta fifteen-regi, fordi huset er grundlagt og organiseret ud fra lignende værdier.  

Sammen med otte andre kollektivt organiserede projekter med rødder i kunst skal Trampolinhuset i løbet af de næste to år udvikle bæredygtige måder at organisere sig og dele materielle og ikke-materielle resurser på, baseret på lumbungs solidaritets- og kollektivitetsværdier. Resultaterne vil blive præsenteret på documenta-udstillingen i 2022. Og vi glæder os.  

Det er en stor ære, at Trampolinhuset, som oprindelig startede som et kunstprojekt i 2010 og siden har udviklet sig til en NGO, nu får taletid på en af verdens vigtigste kunstudstillinger med knap en million besøgende. Vi glæder os til at følge, hvad udvekslingen mellem de forskellige projekter kan gøre for at gentænke nye måder, hvorpå mindre kunstnerdrevne projekter og NGOere kan overleve og blive bæredygtige – og se, hvad lumbung-ideen kan gøre for at løse en af vor tids mest presserende humanitære kriser; massefordrivelse. 

I august vil Trampolinhusets programdirektør Tone Olaf Nielsen, der skal koordinere husets documenta-deltagelse, lave et open call, der inviterer interesserede asylpraktikanter, flygtninge i jobtræning og frivillige fra Trampolinhuset til at indgå i en documenta-arbejdsgruppe de næste to år. 

Vi glæder os til at komme i gang, og fortælle jer om projekterne løbende.  


Læs mere