Kvindernes kampdag

Flygtningekvinder i fokus på kvindedagen

Den 8. marts mødtes kvinder med og uden flygtningebaggrund for at tale om deres rettigheder og muligheder.

Af Marijke Grundeken

Over hele verden finder kvinder sammen den 8. marts til kvindernes internationale kampdag. Det er en dag, der står for lige rettigheder og handlekraft for kvinder. Kvindelige flygtninge er en gruppe, som ofte bliver glemt. De repræsenteres ikke af deres oprindelseslande, og føler sig ikke helt velkomne i det land, de nu lever i. En af deltagerne i Trampolinhusets Kvindeklasse fik en idé om at organisere et kvindedagsevent i Trampolinhuset for at italesætte disse emner og for at sikre flygtningekvinder en stemme.

Nogle af kvinderne, der deltog i Trampolinhusets fejring af kvindernes internationale kampdag. Foto: Viktoria Steinhart

Nogle af kvinderne, der deltog i Trampolinhusets fejring af kvindernes internationale kampdag. Foto: Viktoria Steinhart

Til kvindedagen talte flere kvinder om deres erfaringer som kvinder, både som flygtninge og som danske statsborgere. Den første taler var kvinden som tog initiativ til kvindedagen, Shakira. Shakira er oprindeligt fra DR Congo, og hun fortalte om hendes svære rejse til Danmark. Hun og mange andre flygtninge troede, at det var denne rejse, der ville være den svære del. Når først de ville komme til Danmark, ville alt blive bedre, troede de.

Shakira bor nu i udrejsecenter Sjælsmark, hvor hun føler sig ensom og rådvild. Hun fortalte, at det er svært for hende at opfostre hendes søn i en situation, hvor hun er så usikker på sin fremtid: ”Jeg forlader jer. Jeg ved bare ikke hvornår, jeg ved ikke hvad tid. Jeg ved ikke hvornår de kommer og banker på min dør.”

På grund af denne usikkerhed er flygtningekvinder i særligt stor risiko for at udvikle depression. De føler sig stigmatiserede på grund af deres hudfarve og på grund af deres baggrund, men også på grund af deres nuværende situation som kvinder i asylsystemet.

Et andet problem, som kvinder både med og uden migrantbaggrund oplever, er seksuelle krænkelser. For at belyse denne problemstilling, deltog en repræsentant fra Amnesty International, Danmark til Trampolinhusets kvindedag, hvor hun fortalte om en ny rapport om seksuelle krænkelser i Danmark. Rapporten viser, at kun 10% af sager om seksuelle overgreb fører til en dom. Det er et endnu større problem blandt minoritetsgrupper som kvinder med flygtningebaggrund. Kvinder i asylcentrene får ofte at vide af deres overgrebsmænd, at de ikke har nogen rettigheder her i landet, og at det derfor ikke kan betale sig for dem at prøve at retsforfølge krænkeren.

Der er derfor et stort behov for begivenheder som kvindernes internationale kampdag, hvor kvinder kan finde støtte og oplysning om deres rettigheder og muligheder.


Støt Trampolinhuset

Trampolinhusets mange aktiviteter er mulige takket være donationer fra knap 300 privatpersoner, som giver mellem 50 og 500 kr. hver måned. Hvis du, din kæreste eller din mor også har mulighed for at støtte vores arbejde med en fast donation, vil det gøre en stor forskel for vores arbejde.


Læs mere