Ny workshop om iværksætteri

Flygtninge lærer iværksætteri i Trampolinhuset

Nyt iværksætterkursus gør det nemmere for flygtninge og asylansøgere at finde job eller starte egen virksomhed.

Af Sara Tatiana Schwartz

Der er temaer som samarbejde, kreativitet og netværk på programmet til Trampolinhusets nye workshop i iværksætteri. ”I Trampolinhuset tror vi på at styrke det enkelte menneske. Vi vil gerne give nogle kompetencer, man kan bruge til at skabe en fremtid, uanset om det er på det danske arbejdsmarked eller i et andet land,” fortæller Simon, der er jobkoordinator i Trampolinhuset. 

Får mange nye jobmuligheder 

En af kursisterne, der har lært rigtig meget på kurset, er Reza fra Iran. Reza er uddannet kranfører og -tekniker og har været i Danmark i 4 år. Han har længe fået at vide, at rengøringsjob var den eneste mulighed for ham, men gennem Trampolinhuset har han lært at søge andre jobs i Danmark: 

”Jeg går på kursus i Trampolinhuset, fordi jeg gerne vil lære systemet her bedre at kende. I Iran får man job, hvis man kender nogen, men her har jeg lært at skrive en jobansøgning og lave et CV. Nu får jeg masser af svar, og jeg har lige været til jobsamtale.”

Reza deltager i Trampolinhusets iværksætterkursus for at få bedre jobmuligheder. Foto: Viktoria Steinhart.

Reza deltager i Trampolinhusets iværksætterkursus for at få bedre jobmuligheder. Foto: Viktoria Steinhart.

Drømmen er selvstændighed 

Kurset er et 8 uger langt forløb, hvor man lærer kompetencer, som man kan også bruge til at skabe sin egen forretning. Det er ifølge Simon meget interessant for flygtningene: 

”Langt de fleste har jo lyst til at være selvforsøgende. De vil gerne tjene deres egne penge og forsørge deres familie. Til det skal man jo vide noget om at styre et lager, skabe motivation og udvikle et netværk, der kan hjælpe én. Det kan man lære på kurset”. 

Troen på sig selv 

Idéen til kurset stammer fra Maral Mahdad, der også underviser frivilligt. Ifølge hende er der også en stor personlig værdi at hente på kurset, fordi mange af deltagerne opbygger kompetencer, de kan bruge til at skabe sig en fremtid: 

“Mange af flygtningene lever i en verden, hvor det er nemt at tro, at alt er imod dig. I meget af tiden er der fokus på en negativ og destruktiv situation. Vi hjælper dem med at fokusere på sig selv og de kompetencer, de kan bruge til at skabe sig en fremtid med. Vi underviser ikke bare i at starte en forretning, men også i temaer som tillid, samarbejde, selvtillid og kreativitet. Vi viser dem, at iværksætteri ikke behøver at være så kompliceret; iværksættere adresserer samfundsproblemer og bidrager til samfundet. Det er med til at give deltagerne selvtillid og håb.” 

Kreativitet fra Sjælsmark 

Der er personer med mange forskellige baggrunde på kurset, og det kan man lære meget af. Dagens tema er kreativitet, og det får Reza til at reflektere over sine egne oplevelser: 

”Hende, der sad ved siden af mig, sagde, at svære perioder kan skabe kreativitet. Der tænkte jeg bare ”JA!”. For da jeg kom på Sjælsmark vidste jeg bare, at jeg var nødt til at prøve noget nyt nu, og så fik jeg ideen til at søge job. Så den hårde tid på Sjælsmark var god for min kreativitet”. 

Iværksætter-workshoppen er en del af Trampolinhusets integrationsforløb Next Practice, som har til formål at bringe asylansøgere og flygtninge tættere på det danske jobmarked i samarbejde med danske kommuner.


Støt Trampolinhuset

Trampolinhusets mange aktiviteter er mulige takket være donationer fra knap 300 privatpersoner, som giver mellem 50 og 500 kr. hver måned. Hvis du, din kæreste eller din mor også har mulighed for at støtte vores arbejde med en fast donation, vil det gøre en stor forskel for vores arbejde.


Læs mere